Een ontdekkingstocht naar de unieke druivensoorten van Roemenië: een inleiding tot de rijke en gevarieerde smaken van de Karpaten

16-12-2022

Roemeense wijnen behoren tot de meest onderschatte en over het hoofd geziene wijnen ter wereld. Hoewel het land een eeuwenlange traditie van wijn maken heeft, beginnen Roemeense wijnen pas sinds kort internationale erkenning te krijgen. Ook al is de wijnindustrie van het land relatief klein, wat Roemenië qua omvang mist wordt ruimschoots gecompenseerd door kwaliteit en diversiteit.

In Roemenië worden overal in het land druiven verbouwd, en veel van deze druiven vind je nergens anders.

Fetească Neagră

Een van de populairste druivensoorten van Roemenië, Fetească Neagră (Black Maiden), is een rode druivensoort die in het land veel wordt verbouwd en dat al meer dan 2000 jaar. Deze druif met een donkere schil wordt meestal gebruikt om droge rode en roséwijnen te maken met een diepe, fruitige smaak en aroma's van zwarte bessen, gedroogde pruimen en bramen, samen met hints van koffie en pure chocolade.

De variëteit staat ook bekend om haar vermogen om goed te verouderen, waarbij de volle tannine structuur en aardse tonen met de tijd complexer worden. Feteasca Neagra wordt doorgaans gemengd met andere variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir, om wijnen met een uniek karakter te produceren. De smaken in deze wijnen variëren van bramen, kersen en pruimen tot cederhout en tabak. Feteasca Neagra is een druivensoort die wereldwijd door wijnmakers wordt omarmd en een uitstekende aanvulling is op elke wijnkelder.


Anima - 3 Fete Negre

Nomad - Feteasca Neagra

Artisan - Feteasca Neagra

Fetească Albă

Een andere veel voorkomende druivensoort in Roemenië is Feteasca Alba, al eeuwenlang bekend in het gebied. Het is een laatrijpe variëteit die wijnen kan produceren met een lichte tot medium body, aangename zuurgraad en aroma's en smaken van appels, peren en bloemige tonen die vaak worden gebruikt om aromatische en lichte witte wijnen te produceren. Fetească Alba-wijnen worden doorgaans gekenmerkt door aroma's van witte bloemen, appels en peren, met een lichte en delicate smaak. De druif wordt ook vaak gemengd met andere soorten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay en Muscat Ottonel.

Feteasca Alba is een veelzijdige variëteit waarmee verschillende stijlen kunnen worden gemaakt, van zoet tot droog, niet-mousserend tot bruisend. De unieke kenmerken maken hem ideaal voor het creëren van uitzonderlijke wijnen die wereldwijd worden geapprecieerd.

Nomad - Feteasca Alba 

Nomad - Feteasca Alba Organic

Tămâioasă Românească 

De witte druif van Tămâioasă Românească is een andere variëteit die op grote schaal wordt verbouwd in Roemenië. Het is een laatrijpe druivensoort die een droge, volle witte wijn produceert met fruitige aroma's en smaken. De wijn heeft een licht geelgroene kleur en een frisse afdronk, en past goed bij zeevruchten, gevogelte en salades.

Tamaioasa Romaneasca wordt ook gebruikt voor de productie van mousserende wijnen, evenals voor enkele zoete wijnen. Het produceert volle en fruitige witte wijnen met aroma's van meloen, appels en peren. De variëteit wordt vaak gemengd met andere druivenrassen zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc, om een unieke smaak te creëren.

Deze variëteit heeft een lange geschiedenis in Roemenië en wordt verondersteld te zijn geïntroduceerd door de Romeinse kolonisten. De regio Dealu Mare staat bekend om het produceren van enkele van de beste voorbeelden van Tamaioasa Romaneasca-wijnen. De druif wordt ook verbouwd in andere delen van Roemenië, Moldavië en Bulgarije. Dit is een uitstekende variëteit voor iedereen die de unieke smaken van Roemeense wijnen wil ontdekken.

Artisan - Tămâioasă Românească (Zoet) 

Artisan - Tămâioasă Românească (Droog)

Fetească Regală 

Feteasca Regala (Royal Maiden) is de jongste inheemse Roemeense druif. Met een geschiedenis van ongeveer 100 jaar oud, is de druivensoort wijdverspreid in het centrum van Roemenië en met name in de regio's Dealu Mare en Transsylvanië. Deze variëteit is zeer geschikt voor een continentaal klimaat, omdat de druiven bestand zijn tegen de extreme temperaturen in de zomer en winter, die gebruikelijk zijn in deze regio's van Roemenië.

Feteasca Regala heeft de neiging rijker van smaak te zijn dan zijn Alba-tegenhanger, omdat tannines in de druivenschillen de wijnen enige complexiteit geven. Over het algemeen zijn deze aromatisch met karakters van groene appel en tropisch fruit.

Deze variëteit wordt voor het eerst genoemd in teksten uit de jaren dertig, waarbij de naam 'koninklijk' werd gegeven ter ere van de Roemeense koninklijke familie, die (destijds) de wijnindustrie had helpen bloeien.

Nomad - Feteasca Regala 

Laatste berichten in onze blog

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!

Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten, zoeken wijnbars in België naar eco-vriendelijke opties die passen bij deze waarden. Bij WineLion stellen we je graag een collectie biologische Roemeense wijnen voor, van Aurelia Vișinescu. Dit wijnhuis houdt niet alleen de rijke wijntradities van Roemenië in ere, maar leidt ook de weg in...

Voor het ontdekken van de perfecte wijn als aanvulling op jouw favoriete gerechten is er geen chique gelegenheid of de expertise van een sommelier nodig. Food pairing is iets waar je altijd en overal van kan genieten, en mee kan experimenteren.

Dus, waarom Roemeense wijn? Het antwoord ligt in de uitzonderlijke mix van geschiedenis, innovatie en pure passie voor het vak. Met een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar heeft Roemenië zichzelf gevestigd als een krachtpatser in de wereldwijde wijnindustrie.

Roemenië is verdeeld in zeven afzonderlijke regio's. Alle 7 historische regio's van Roemenië produceren wijn. Veel landen hebben wijnregio's, maar er zijn maar weinig wijnproducerende landen die kunnen zeggen dat het hele land een wijnproducerende regio is.