De feestdagen zijn weer in aantocht, tijd om samen met familie en vrienden de vreugde van het samenzijn te vieren! Met heerlijke gerechten en een feestelijke sfeer verkennen we hoe je jouw kerstfeestjes naar een hoger niveau kunt tillen, gecombineerd met enkele uitzonderlijke Roemeense wijnen van Aurelia Visinescu. Maak je klaar voor een...
Over Roemeense Wijnen
Het duurt jaren om de wereld van wijn onder de knie te krijgen, met sommeliers en wijnmakers die hun hele leven besteden aan het leren over druivensoorten wereldwijd en het identificeren ervan. De 'usual suspects', wijnen uit Frankrijk of Italië, zijn voor de meeste kenners gemakkelijk te herkennen, op z'n minst bij naam.
Maar wat met de rest van de wereld? Meer bepaald, Roemeense wijnen.
Hoewel het misschien exotisch en relatief nieuw klinkt, heeft Roemenië een aanzienlijke voetafdruk gehad in de oude wijnwereld - direct naast Frankrijk, Italië en Spanje. In specifieke wijnterminologie verwijst de oude wereld naar landen die worden beschouwd als de geboorteplaats van wijn, vergeleken met de nieuwe wereld, zoals Zuid-Afrika, Chili of Australië.
Tegenwoordig staat Roemenië op de vijfde plaats van de Europese wijnlanden en op de tiende plaats wereldwijd, met meer dan 180.000 hectare aan wijngaarden. Tradities in het maken van wijn gaan meer dan 6000 jaar terug. De beroemdste aanspraak op roem - een zoet smakende wijn vergelijkbaar met Sauternes genaamd Grasa de Cotnari - is sinds de 19e eeuw in heel Europa bekend. Tot aan de laat 19e-eeuwse druifluis crisis beschikte elke Roemeense wijnregio over druivensoorten voor zeer lokale dranken. Helaas heeft de crisis de meeste lokale druiven weggevaagd en daardoor moesten er nieuwe uit Frankrijk worden geplant, om de wijnbouw in het land te herstellen.
Het communistische tijdperk eiste zijn tol van de industrie, aangezien het land kwantiteit boven kwaliteit stelde. De daaropvolgende daling en de hyperinflatie betekende goedkopere wijn, voor een meer winstgevende export.
Sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU , zijn er aanzienlijke inspanningen geleverd en werd er geïnvesteerd in wijnbereidingstechnologie en kwaliteitsbehoud. Kleinere, onafhankelijke wijnmakers begonnen vooruitgang te boeken door te experimenteren met wat werd beschouwd als een nieuwe wereld aanpak van een oude wereld traditie. Droge witte wijnen worden gemaakt van druiven die meestal voor zoete wijnen gereserveerd zijn. In vergelijking met hun Franse of Italiaanse tegenhangers zijn deze wijnen goedkoper geprijsd.
Klimaat
Een zacht, continentaal klimaat en gezonde bodems hebben de heuvelachtige Roemeense landschappen perfect gemaakt voor wijnbouw. Het Roemeense weer, met dezelfde breedtegraad als Bordeaux, Frankrijk, is droger waardoor het ideaal is voor het telen van deze druiven. De Karpaten beschutten de regio ook tegen stormen en beschermen de wijngaarden tegen windschade. Lange en zachte herfsten zorgen ervoor dat druiven langzamer rijpen, wat resulteert in meer smaakconcentratie. Wat klimaat betreft, voldoet Roemenië aan alle voorwaarden om kwaliteitsdruiven te produceren.
Roemeense Wijnregio's
Er zijn verschillende Roemeense wijnregio's: de grootste is de Moldavische heuvels in het oosten (thuisbasis van de beroemde Cotnari), die zonnig is en een gematigd klimaat heeft. Het beroemde Transsylvanië ligt op de hoogste hoogte voor wijngaarden en geeft droge witte wijnen met smaakvolle aroma's. Gebieden in het zuiden, aan de voet van de bergen, of de koelere noordwestelijke en mineraalrijke Maramures zorgen ook voor bruikbare wijnbouwgebieden. Andere gebieden zijn Oltenia & Muntenia aan de voet van de Karpaten, de koelere Banat-regio en mineraalrijke Crisana & Maramures.
Druivensoorten
Roemenië gebruikt veel klassieke Franse druivensoorten. De industrie eiste zijn tol nadat de druifluis epidemie de inheemse druiven verwoestte, en herstel noodzakelijk maakte. Je zult dus veel Chardonnays, Merlots of Sauvignon Blancs tegenkomen in de wijnmakerijen van Roemenië.
Fetească Regală, afkomstig uit Transsylvanië, is een opwindend type witte wijn dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontdekt. Hij is droog en fris, maar kan ook worden gerijpt tot hoogwaardige wijn. Net als een Chardonnay ontwikkelt hij tonen van wilde bloemen of abrikozen wanneer hij op vat gerijpt is.
Feteasca Neagra rode wijnen zijn een wijdverbreide Roemeense soort. Een droge rode wijn met een medium body en tonen van tannine, gemaakt van een van de oudste Roemeense druivensoorten, al meer dan 2000 jaar bekend - wijnen gemaakt van deze variëteit tonen smaken van pruimen en rode bessen.
De derde in de Feteasca-familie, Feteasca Alba, is een witte druivensoort die citrustonen oplevert, en een fles uitgebalanceerde wijn met veel verouderingspotentieel.
Bekijk onze winkel om enkele van de meest gewaardeerde Roemeense wijnen uit te proberen.
Laatste berichten in onze blog
Wees de eerste om het nieuwste te lezen!
Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten, zoeken wijnbars in België naar eco-vriendelijke opties die passen bij deze waarden. Bij WineLion stellen we je graag een collectie biologische Roemeense wijnen voor, van Aurelia Vișinescu. Dit wijnhuis houdt niet alleen de rijke wijntradities van Roemenië in ere, maar leidt ook de weg in...
DIY-gids voor wijn en food pairing
Voor het ontdekken van de perfecte wijn als aanvulling op jouw favoriete gerechten is er geen chique gelegenheid of de expertise van een sommelier nodig. Food pairing is iets waar je altijd en overal van kan genieten, en mee kan experimenteren.
Dus, waarom Roemeense wijn? Het antwoord ligt in de uitzonderlijke mix van geschiedenis, innovatie en pure passie voor het vak. Met een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar heeft Roemenië zichzelf gevestigd als een krachtpatser in de wereldwijde wijnindustrie.