De feestdagen zijn weer in aantocht, tijd om samen met familie en vrienden de vreugde van het samenzijn te vieren! Met heerlijke gerechten en een feestelijke sfeer verkennen we hoe je jouw kerstfeestjes naar een hoger niveau kunt tillen, gecombineerd met enkele uitzonderlijke Roemeense wijnen van Aurelia Visinescu. Maak je klaar voor een...
Roemeense wijnregio’s
Roemenië is verdeeld in zeven afzonderlijke regio's. Alle 7 historische regio's van Roemenië produceren wijn. Veel landen hebben wijnregio's, maar er zijn maar weinig wijnproducerende landen die kunnen zeggen dat het hele land een wijnproducerende regio is.
Deze regio's bevinden zich in verschillende klimatologische omstandigheden, elk met unieke terroirs en microklimaten die de kenmerken van de geproduceerde wijnen beïnvloeden. Het is fascinerend hoe de Roemeense wijnindustrie zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, met verschillende regio's die gespecialiseerd zijn in verschillende stijlen en variëteiten.
Roemenië ligt in een continentale klimaatzone, met hete zomers en lange, droge herfsten. Het land ligt geografisch gezien op dezelfde breedtegraad als Frankrijk. Dus is het niet verrassend dat het klimaat hier ideaal is voor de productie van niet alleen lokale inheemse druiven, maar ook wijnstokken van klassieke Franse druivenrassen. Deze werden naar de regio geïmporteerd, na de phylloxera-pandemie (druifluis) aan het einde van de negentiende eeuw.
Roemenië heeft een rijke wijntraditie die duizenden jaren teruggaat, waardoor het een belangrijke speler is op de Europese wijnmarkt. De kunst van het wijnmaken bloeide al op de Roemeense bodem, zelfs vóór de komst van de Romeinen, zoals blijkt uit archeologische vondsten die 6000 jaar oud zijn.
Transsylvanië
Het Transsylvanische Plateau, gelegen in het hart van Roemenië, wordt omringd door de torenhoge toppen van de hoogste bergen van het land.
Naast zijn fascinerende schoonheid, kan deze regio trots zijn op een zeer rijke geschiedenis. Transsylvanië is een smeltkroes van diverse etniciteiten, met name Hongaren en Duitsers. Hun invloed is terug te vinden in de lokale cultuur, inclusief de wijnbereiding.
Transsylvanië is de thuisbasis van vijf DOC-wijnregio's. Elke regio heeft zijn eigen kenmerkende wijnbouwstijl, met een erfgoed dat meer dan twee millennia teruggaat. De wijngaarden, gelegen tussen 175 en 544 meter boven zeeniveau, genieten van een zachte helling van 15% tot 30%, waardoor het gemakkelijk is om de zon op te nemen in de warme zuid- en westelijke oriëntaties.
Transsylvanië is gekend voor zijn frisse witte wijnen en bruisende mousserende wijnen. Deze wijnen dragen de stempel van het koele klimaat en de mineraalrijke bodems, afkomstig van de omliggende bergen. Het is hier, te midden van dit adembenemende landschap, dat de gewaardeerde Fetească Regală-druif haar oorsprong vindt.
Als onderdeel van de Europese wijnbouwzone B, samen met onder andere Baden in Duitsland, Oostenrijk, de Franse regio's Elzas, Champagne en Loire, krijgt Transsylvanië internationale bekendheid en beschikt het over enkele van de hoogst gewaardeerde wijngaarden van Roemenië.
Moldavische Heuvels
Dit is de grootste wijnregio van Roemenië, bekend om zijn uitzonderlijke wijnproductie van een breed scala aan inheemse druivensoorten. Dit vruchtbare gebied is de bakermat van talrijke gewaardeerde Roemeense druiven, waaronder de illustere Fetească Neagră, een rode druif van het hoogste niveau.
De Moldavische Heuvels-wijnen variëren van frisse witte wijnen tot heerlijke rosés, en van droge tot heerlijk zoete of brut en extra brut mousserende varianten. Rode wijnen, overwegend droog, boeien door hun diepte van smaak en karakter.
De regio, gelegen in het oostelijke deel van Roemenië, heeft een gemiddelde hoogte van 140 meter en bereikt een maximale hoogte van 300 meter. Ingedeeld in de Europese wijnbouwzone C1, samen met onder andere de Franse regio's Bordeaux, Bourgondië, Provence en enkele gebieden in het uiterste noorden van Italië, Spanje. Het geniet van een warm klimaat dat bij uitstek geschikt is voor het maken van wijn.
De Moldavische Heuvels zijn verdeeld in tien verschillende wijngebieden met DOC-classificatie en zijn een bewijs van de rijke wijntraditie van Roemenië.
Banat
Deze regio ligt in de zuidwestelijke hoek van Roemenië. Hoewel klein van formaat, heeft hij een enorme impact als het gaat om het maken van wijn.
Met slechts twee DOC-classificatie gebieden – Banat en Recas – overtreft deze compacte regio de verwachtingen, dankzij het uitzonderlijke terroir en gunstige klimaat. Buitenlandse investeringen, gericht op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, hebben de wijnindustrie naar nieuwe hoogten gebracht.
Onder invloed van de dichtbijgelegen Donau rivier en de nabijheid van de Middellandse Zee profiteert de regio van een klimaat dat perfect geschikt is voor de wijnbouw. Hier bloeit een breed scala aan druivensoorten, die zowel inspelen op de lokale consumptie als op een belangrijke exportmarkt.
Crisana en Maramures
Gelegen in de charmante noordwestelijke hoek van Roemenië, weerspiegelt de wijnbereiding in deze regio een heerlijke mix van West-Europese flair. De wijnen van Crisana en Maramures sierden ooit de tafels van Oostenrijks-Hongaarse keizers.
Dit gebied profiteert van het gematigde klimaat van Midden-Europa en herbergt een breed scala aan druivensoorten, van veelzijdige tafelwijnen tot voortreffelijke vintage-selecties. Tot de beroemde druiven behoren Cadarca en Mustoasa de Maderat, die hun unieke karakter verlenen aan het aanbod van wijnen uit de regio.
Muntenia en Oltenia
In deze regio heersen twee natuurlijke elementen: hitte en droogte, waardoor de perfecte omgeving ontstaat voor het maken van uitzonderlijke Roemeense wijnen.
Duik in de rijke wijngeschiedenis van Muntenia en Oltenia. Hier getuigt eeuwenoud bewijs van het wijnmaken, daterend uit meer dan 2000 jaar, over de blijvende traditie die tot op de dag van vandaag bloeit.
Tegenwoordig kan je de heropleving zien van oude wijngaarden, die ooit ten onrechte in beslag genomen werden door het communistische regime maar nu terug in handen zijn van de rechtmatige eigenaars. Daarnaast is er een golf van nieuwe wijnhuizen ontstaan, die het wijnlandschap nieuw leven inblaast.
De beroemde Roemeense wijnen uit de regio zijn met name de gedurfde rode wijnen gemaakt van inheemse druiven, die de essentie van het terroir van Muntenia en Oltenia bevatten.
Deze regio heeft mooie gebieden met een DOC-certificering. En ja hoor, dit is waar de legendarische Dracula ooit woonde!
Dobrogea
Gelegen in de zuidoostelijke hoek van Roemenië, wordt deze regio omringd door de wateren van de Donau in het westen en noorden, en de Zwarte Zee in het oosten.
In dit zonovergoten klimaat met minimale regenval gedijen zachte rode en rosé wijnen in de drie DOC-classificatie gebieden: Babadag, Sarica Niculiţel en Murfatlar. Deze regio's vertonen invloeden die teruggaan tot de oudheid, toen Grieken en Romeinen wijnstokken verbouwden in de havens en bij vestingen aan de Zwarte Zee.
Dobrogea profiteert het hele jaar door van een consistent klimaat, de nabijheid van de Zwarte Zee zorgt voor gematigde temperaturen en droogt de grond, waardoor de omstandigheden ideaal zijn voor het maken van wijnen van hoge kwaliteit.
Donau Platteau
Dit schilderachtige stuk landschap langs de lagere delen van de Donau is een zeer diverse regio, vanwege de unieke mix van terrein, druivensoorten en wijn bereidingstechnieken. Deze regio heeft slechts twee DOC-categorisatieregio's.
Talloze onafhankelijke wijngaarden omarmen de warmte van het klimaat en de zandgronden die de wijngaarden voeden en produceren uitzonderlijke wijnen, elk met zijn eigen kenmerkende stijl.
Laatste berichten in onze blog
Wees de eerste om het nieuwste te lezen!
Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten, zoeken wijnbars in België naar eco-vriendelijke opties die passen bij deze waarden. Bij WineLion stellen we je graag een collectie biologische Roemeense wijnen voor, van Aurelia Vișinescu. Dit wijnhuis houdt niet alleen de rijke wijntradities van Roemenië in ere, maar leidt ook de weg in...
DIY-gids voor wijn en food pairing
Voor het ontdekken van de perfecte wijn als aanvulling op jouw favoriete gerechten is er geen chique gelegenheid of de expertise van een sommelier nodig. Food pairing is iets waar je altijd en overal van kan genieten, en mee kan experimenteren.
Dus, waarom Roemeense wijn? Het antwoord ligt in de uitzonderlijke mix van geschiedenis, innovatie en pure passie voor het vak. Met een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar heeft Roemenië zichzelf gevestigd als een krachtpatser in de wereldwijde wijnindustrie.